Ulazak u novu školsku godinu otvara vrata novom znanju! Deca se vraćaju u školu, puna uzbuđenja, ali i očekivanja u vezi obaveza i učenja.
Kako pomoći deci da brže uče? U Optiprintu smo istražili osnovne faktore za efikasnije učenje. Sa malo maštovitosti, i vi ih možete koristiti.

Značaj boja

Značaj boja u procesu učenja je značajan. Boje nisu samo vizualni element, već su važan faktor u stvaranju veza između informacija. Boje podstiču učenje. Istraživanja u psihologiji učenja su pokazala da obojeni elementi povećavaju sposobnost da se informacije skladište u dugoročnom pamćenju. Deci je lakše da zapamte informacije povezane sa živopisnim bojama, jer one stimulišu mozak i stvaraju više veza između pojmova. Boje nisu samo dekoracija, već ključ za bolje razumevanje i pamćenje pročitanog materijala.

Opipljivost nastavnog materijala

Međutim, boje nisu jedini faktor koji utiče na efikasnost učenja. Fizički materijal ima svoju neprocenjivu vrednost. Istraživanja su pokazala da deca lakše usmeravaju pažnju i bolje pamte informacije kada imaju fizičke kopije materijala ispred sebe. Dodirivanje papira, pisanje beleški i aktivno rukovanje štampanim materijalima pomaže stvaranju aktivnih veza između centara u mozgu, olakšavajući učenje i pamćenje. Ovaj pristup je posebno efikasan za kompleksne koncepte, jer omogućava višedimenzionalno razumevanje.
U Optiprintu verujemo da pristup bojama ključan za učenje i razvoj potencijala deteta. U našoj usluzi smo izjednačili cenu štampe u boji sa cenom crno-belog otiska kako bismo boje približili svim učenicima. Da bismo olakšali početak nove školske godine, pripremili smo i sadržaj koji možete sami odštampati i ponuditi deci. Školski raspored, dnevni planer i indeks čitanja su alati koji će pomoći deci da uspostave strukturu i red u svojim školskim obavezama. Pomoću ovih pomagala, moći će efikasnije da raspodele vreme, prate zadatke i razvijaju organizacione veštine.

Želimo vam divan početak školske godine 2023/2024!

Učenje je poput čarobne staze koja nas vodi od pitanja do odgovora. Sa svakim korakom otkrivamo nove svetove znanja i shvatamo koliko je veliki i divan svet oko nas. Znanje nam daje moć da postanemo heroji sopstvene priče!