Budućnost leži u održivoj orijentaciji kompanija. Izazov je razvijati i dizajnirati proizvode dugog veka trajanja koji se mogu ponovo koristiti, reciklirati ili obnoviti. Održiv poslovni rad kompanija stvara i održava veću dodatnu vrednost i smanjuje ekološke rizike koji negativno utiču na ljude i okolinu.
U Optiprint, d.o.o., svesni smo važnosti delovanja na okolinu i dokazujemo da je održivo ponašanje pravi put. Naša kompanija posluje na osnovu koncepta cirkularne ekonomije. To je ekonomski model koji teži očuvanju korisnosti proizvoda što je duže moguće i ponovnom korišćenju materijala. Uveli smo elemente cirkularne ekonomije u gotovo sve procese u kompaniji i stekli ISO 14001 sertifikat za upravljanje okolinom 2022. godine. Standardom ISO 14001 dokazujemo odgovorno upravljanje okolinom i podstičemo klijente da daju prednost proizvodima i uslugama iz ekološki prihvatljivih izvora.

ISO 14001 – sistem upravljanja okolinom

ISO 14001 je međunarodno priznat standard za upravljačke sisteme i pruža dokazan okvir za obezbeđenje usklađenosti operacija organizacije sa regulativama koje se odnose na:
• čuvanje proizvodnih materijala i energije;
• smanjenje količine otpada;
• postizanje energetske efikasnosti;
• unapređenje ekološke performanse.

Optiprint, dobavljači i klijenti

Operacije naše kompanije zasnovane su na sistemu odgovornog upravljanja okolinom. To je sveobuhvatan upravljački sistem kojim jačamo poverenje zaposlenih, dobavljača i klijenata. Kvalitet naših usluga i pažljiv odnos prema okolini predstavljaju temeljne vrednosti našeg poslovanja, kojima se vraćamo široj zajednici.

1. Dobavljači

U Optiprintu biramo dobavljače koji se obavezuju na ekološke performanse i ispunjavaju ekološke kriterijume. Dobavljači se biraju u skladu sa planiranim postupkom odobrenja i kompaniju snabdevaju sirovinama koje imaju mogućnost recikliranja. U Optiprintu težimo međusobnom odnosu sa dobavljačima i održavamo partnerske odnose dugoročno. Kroz zajednički razvoj, težimo da ispunimo zahteve i zadovoljstvo klijenata i brinemo se o okolini.

2. Proizvodni proces i tehnička podrška Optiprinta

Razvoj proizvoda Optiprinta baziran je na održivom proizvodnom procesu. Održivi proces uključuje pažljiv odabir sirovina koje se mogu reciklirati, smanjenje upotrebe opasnih supstanci, smanjenje otpada i njegovo sortiranje. U procesu proizvodnje, uzimamo u obzir tendenciju ka nižoj potrošnji energije, manjoj zagađenosti vazduha, tendenciju zaštite podzemnih voda kroz ograničeno ispuštanje u zemlju i tendenciju smanjenja buke.
Proces proizvodnje Optiprinta određen je na osnovu korisnosti proizvoda i produžavanja njegovog životnog ciklusa. Cilj je smanjiti uticaj životnog ciklusa proizvoda kroz ponovnu upotrebu i reciklažu.

3. Instalacija i servisiranje štampača

U Optiprintu obavljamo intervencije servisa koje su organizovane prema geografskim područjima unutar Srbije. Intervencije servisa su optimizovane prema minimalnoj kilometraži koju servisni tehničar prelazi tokom posete klijentu. U praksi, to izgleda tako da Optiprintov serviser poseti klijenta i izvede intervencie, takođe poseti korisnike u okrugu i obavi preventivne provere njihovih štampača. Ovim pristupom obezbeđujemo kvalitet usluge štampe i poboljšavamo zadovoljstvo korisnika.
Rezultat održivog pristupa može se videti u postizanju manje pređenih kilometara na servisnim rutama, što značajno smanjuje količinu emisija CO2 i emisija spoljašnjih zagađivača vazduha.

4. Korisnici Optiprinta

Razvijanjem kvalitetnih proizvoda i pružanjem sveobuhvatne usluge bezbrižne štampe, Optiprint teži razvijanju održivih odnosa sa svojim korisnicima. Izgradnja poverenja počinje prijatnom uslugom iznajmljivanja štampača, čiji su osnovni elementi tehnička podrška, intervencije servisa i saveti o optimizaciji štampe.
Važno je da korisnici shvate da iznajmljivanjem štampača nisu samo korisnici usluge bezbrižne štampe, kopiranja i skeniranja, već takođe igraju važnu ulogu u očuvanju okoline.

Ponovna upotreba i reciklaža

Inovativnim pristupom, Optiprint je razvio dva glavna proizvoda koja nudimo našim korisnicima:
• Optiprint set kertridža
• Optiprint beskrajni kertridž u boji

Oba koncepta su održiva, produžavaju vek trajanja proizvoda i sprečavaju oslobađanje otpadnih materijala. U trinaest godina, više od 5 miliona kartridža je spašeno na ovaj način.

Reciklaža kertridža: U Optiprintu smanjujemo veliki deo otpada putem procesa ponovnog punjenja i recikliranja kertridža. Kompanija puni prazne kertridže koje dobija od korisnika i priprema ih za ponovnu upotrebu. Punjenjem jednog manjeg kertridža produžava se njegov vek trajanja do tri puta (do hiljadu štampanja) i tako se izbegava otpadni materijal.

Produženje životnog veka: Inovacija beskrajnog kertridža u boji Optiprinta bazirana je na kontinuiranom protoku mastila, potpuno rešavajući problem zamene kertridža. Umesto kertridža sa mastilom, štampač koristi kertridž Optiprinta, koji omogućava do 50 puta veći obim štampanja po uređaju u poređenju sa standardnim kertridžima! U štampanju, to omogućava između 40.000 do 50.000 kopija u boji bez potrebe za dopunjavanjem.

U Optiprintu smo svesni svoje odgovornosti prema održivom razvoju okoline. Naš cilj je proizvodanja što manje otpada kako bismo pomogli očuvanju okoline. Veliki naglasak stavljamo na podizanje svesti među korisnicima i podstičemo ih na odgovorno rukovanje kertridžima. Sprečavajući zagađenje, efikasno koristeći energiju, smanjujući količinu otpada i podižući svest među korisnicima, brinemo se o uređenom, zdravom i čistom okruženju.