Industrija štampe je doživela promene tokom poslednjih decenija. Jedan od najuočljivijih trendova je rast digitalnog štampanja, koje je nadmašilo tradicionalno offset štampanje i sada zauzima više od 50 posto globalnog tržišnog udela. (Izvor: inkjetwholesale)

Digitalno štampanje je jedna od najkorisnijih tehnologija, jer celim procesom štampe upravlja računar. Najveća prednost digitalne štampe je brzina i fleksibilnost, ali istovremeno uređaji za štampanje zahtevaju zanemarljivu pripremu. Digitalno štampanje uključuje pripremu dokumenata, slika i teksta u digitalnom formatu, koji se štampaju. Rast digitalnog štampanja takođe se odražava u sve većoj popularnosti štampe u boji, posebno uz pomoć inkjet tehnologije.
Gledajući ka budućnosti, vidimo da je većina razvoja usmerena na inkjet tehnologiju. Očekuje se dalji napredak u ovoj oblasti, jer su inovacije u segmentu inkjet tehnologije češće nego u laserskoj tehnologiji.

U budućnosti će se takođe posebna pažnja posvetiti unapređenim opcijama završne obrade u komercijalnoj štampi. Stručnjaci u oblasti štampe predviđaju još veće inovacije u oblasti tretmana površina, posebno u sektorima marketinga i pakovanja. Sve veći broj opcija završne obrade će uključivati taktičke varijacije i sjajne površinske završne obrade sa mnogo dodatnih karakteristika. Budućnost tehnologije štampe se kreće ka većoj specijalizaciji u tretmanu površina. Očekuje se još veća fleksibilnost u izboru supstrata (površina i materijala) za štampanje. Na primer, upotreba najlona u štampanju je nekada bila nezamisliva, ali danas se već koristi.
Budućnost tehnologije štampe takođe će obuhvatiti snažan fokus na automatizaciju celog procesa štampanja. Funkcionalne karakteristike štampača postaju sve važnije, kao što su automatski prijemnici dokumenata i automatsko obostrano štampanje, visoka brzina štampanja i ekološki prihvatljiva štampa, što povećava produktivnost.
U svetlu globalne ekološke svesti, industrija štampe takođe stavlja fokus na ekološki prihvatljiva i energetski efikasna rešenja. Veliki proizvođači opreme kao što su HP, Xerox, Canon, Konica Minolta fokusiraju se na razvoj održivih tehnologija i naglašavaju recikliranje materijala i kertridža.

U budućnosti će održivi razvoj biti usmeren na efikasniju upotrebu mastila i tonera. Sve više štampača nudi funkcionalnosti koje omogućavaju štednju mastila i energije. Na primer, proizvođači mastila prilagođavaju kompoziciju mastila kako bi sprečili sušenje mastila u kertridžu. To osigurava da mastilo u kertridžu traje duže, bilo tokom skladištenja ili tokom upotrebe u štampaču. Proizvođači mastila optimizuju kompoziciju mastila i tonera i s ciljem smanjenja potrošnje energije i smanjenja otpada, uz istovremeno povećanje kvaliteta štampe. Na primer, čestice tonera postaju sve manje, što omogućava preciznije slike i smanjenje potrošnje energije. Manje čestice se brže tope, što znači da je potrebno manje toplote. Smanjena potrošnja toplote takođe pomaže smanjenju potrošnje energije.

Industrija štampe prolazi kroz transformaciju, pri čemu digitalno štampanje preuzima vođstvo. Štampanje u boji uz pomoć inkjet tehnologije napreduje, donoseći inovacije i fokusirajući se na tretman površina, omogućavajući veću specijalizaciju i fleksibilnost. Pored toga, industrija teži održivim rešenjima, smanjujući potrošnju energije i optimizujući upotrebu mastila i tonera kako bi ostala važan igrač u budućnosti digitalnog sveta.