Razbijanje mitova o papirnom poslovanju.

Svet štampe je tokom poslednjih dvadeset godina dobio dosta loših prognoza. Desila se digitalizacija i mnogi su predviđali propast štampe. Mnogi veruju da je tradicionalna štampa zastarela i da štetno utiče na životnu sredinu. Da li je to zaista slučaj?
U Optiprintu razbijamo mitove. Pročitajte ispod mitove o štampanju, proizvodnji i upotrebi papira koji su se pokazali kao netačni.

Mit 1 – E-štampanje će potpuno zameniti štampane medije

Nije tajna da je tradicionalna štampa u opadanju. Pogotovo u oblasti štampanih medija, gde se obim štampanih novina i časopisa postepeno smanjuje, a u mnogim slučajevima su publikacije i zatvorene. Međutim, štampa postoji već preko dva veka i pronaći će svoje mesto i u budućnosti.
Tačno je da je digitalizacija promenila način života svih nas. Upotreba ekrana i digitalnih uređaja je povećana. Takođe dve češće čitamo knjige u obliku e-knjiga.
Ipak, velika većina knjige čita na tradicionalni način. Ljudi su shvatili da je čitanje velike količine sadržaja sa ekrana satima umarajuće i ponekad neprijatno. Dodirivanje knjige pruža ličan pristup. Dodirujemo i mirišemo knjigu. Papir sadrži organske materije koje se postepeno razgrađuju i knjizi daju poseban miris. Naša čula mirisa se nalaze blizu centra za pamćenje u ljudskom mozgu. Istraživanja pokazuju da miris knjige budi sećanja koja se inače ne bi mogla svesno oživeti i budi sentimentnost. (Bembibre i Strlič, 2017)

Mit 2 – Papir zagađuje životnu sredinu

Industrija papira ne koristi isključivo tek posečena stabla za proizvodnju celuloznih vlakana. Često se koristi mrtvo drveće i grane iz šuma koje su pogođene prirodnim katastrofama. Industrija papira zato šume čisti tako što obrađuje celulozna vlakna u papir. Izbegavanje spaljivanja drveta održava atmosferu čistijom, jer se vezani ugljen-monoksid u drvetu ne oslobađa u okolinu.
Alternativna opcija za upotrebu papira je upotreba recikliranog papira. Reciklirani papir dobro napreduje u štampanju na ekološki prihvatljiv način i omogućava bolje upravljanje resursima:
• smanjuje potrebu za sečom drveća.
• koristi manje energije za proizvodnju nego kad bismo ga proizvodili od početka.
• stvara manje otpada i manje problema sa odlaganjem.
• Smanjuje zagađenje vazduha i vode, jer su potrebni manje prljavi procesi za obradu.
Reciklirani papir je dragoceni sirovinski materijal za proizvodnju papira i kartona. Koristan je za novine, časopise i ambalažu. Pomoću njega možemo sačuvati dosta drveća, što je razobličilo mit o prekomernom zagađenju životne sredine.

Mit 3 – Štamparska industrija uništava životnu sredinu e-otpadom

Tačno je da je štamparska industrija istorijski proizvela značajnu količinu elektronskog otpada u obliku potrošnog materijala koji nije recikliran.
Da bismo smanjili emisije gasova staklene bašte i druge štetne efekte po životnu sredinu, ključno je pravilno sortirati kertridže i tonere na deponijama.
Šta koristimo u Optiprintu? Smanjujemo veliki deo otpada tako što ponovno punimo i recikliramo kertridže. Tako produžavamo životni vek svakog kertridža za hiljade otisaka i izbegavamo otpadni materijal.
Razvili smo svoj proizvod na osnovu neprekidnog toka mastila i potpuno rešili zagonetku promene kertridža. Umesto kertridža za mastilo, štampač koristi Optiprintov kertridž, koji omogućava do 50 puta više otisaka po uređaju nego što bi štampač mogao postići sa standardnim kertridžima!
Najveća prednost ekološke štampe Optiprinta je ta što ne bacamo nijedan set ispravnih kertridža tokom celokupnog životnog veka štampača! U 14 godina rada Optiprinta, sačuvali smo više od 5 miliona otpadnih kertridža.

Prečitano

90%
U Optiprintu smo oborili sva tri mita o poslovanju sa papirom, koji su se pokazali kao netačni. Prvi mit je da će e-štampanje potpuno zameniti štampane medije. Istina je da je tradicionalna štampa opala, ali i dalje je važan resurs. Ljudima i dalje prija fizički dodir, bilo da je reč o knjizi ili novinama. U poslovnom svetu podjednako je važno čuvati fizičku dokumentaciju, što je zakonom propisano. Još jedan mit se odnosi na tvrdnju da papir zagađuje životnu sredinu. Industrija papira često koristi delove drveća koji su već mrtvi i reciklirani papir, što omogućava bolje upravljanje resursima i smanjenje otpada. Treći mit se tiče tvrdnje da štamparska industrija stvara e-otpad. U Optiprintu smo se fokusirali na smanjenje otpada tako što koristimo dopune i recikliranje kertridža. Razvili smo svoj proizvod koji omogućava povećanje obima otisaka sa jednim setom kertridža, čime se smanjuje otpadni materijal. S ovim činjenicama smo razobličili mitove o štampanju i poslovanju sa papirom. Štampanje zadržava svoju vrednost, a u Optiprintu se zalažemo za održiv i odgovoran pristup štampanju.