Jeste li se ikad zapitali koliko boje koriste vaši kertridži za štampu dokumenta, grafičke prezentacije ili slike?

Potrošnja inc-a predviđa se pokrivanjem dokumenta, što predstavlja količinu popunjenog prostora na A4 otisku. U Evropi se određuje ISO klasifikacijom i meri se u 5% pokrivenosti A4 listova.

Koja je pokrivenost štampanim materijalima uopšte?

ISO klasifikacija označava koliko se stranica može odštampati kertridžom pre nego što ga treba zameniti. Ovo uzima u obzir format papira A4, koji ima 5% pokrivenosti štampom. Kada kupujemo kertridž, klasifikacija navodi koliko stranica možemo odštampati sa njim.

Kako zamišljate pokrivenost od 5%?

A4 format podeljen je u 100 pravougaonika istih dimenzija. Pokrivenost od 5% znači da pokriva samo 5 crnih pravougaonika na 100 pravougaonika. Pogledajte prikaz ovde.

Kod crno-belog štampanja, pokrivenost se određuje otisnutim područjem crnom bojom na A4 formatu.

Opasnost od klasifikacije: komplicirano ispisom u boji

Pokrivenost od 5% predstavlja objedinjavanje standarda i podjednako se odnosi na sve proizvođače. Standard omogućava stalno pokrivanje, što se lako utvrđuje crno-belim štampanjem.

Štampanje u boji meri se malo drugačije i razlikuje se u skladu sa željenom bojom i nijansama. Kod štampe u boji pokrivenost se stalno menja jer štampamo raznolike sadržaje sa različitim pokrivanjem teksta i slika. Za to su potrebne različite rezolucije: od crnih linija teksta, do zasićenja boja grafike i slike. Prema ISO standardu, pretpostavljamo da koristimo 5% kertridža za jedan crno-beli otisak. Iako za štampu u boji koristimo trostruku količinu boje kao u crno-belom otisku.

Sve nijanse dolaze u tri osnovne boje: plavoj, ljubičastoj i žutoj

Pokrivenost kertridža u boji određuje se modelom u boji CMYK. CMYK sadrži četiri osnovna elementa boje: primarne boje cijan (plava), magento (ljubičasta) i žuta (žuta). Poslednje slovo, K, predstavlja crnu boju. K je ključ, jer crna boja diktira izražavanje ostalih boja.

Kada štampamo inkjet štampačem (tj. InkJet printer), potreban nam je set od dva kertridža za štampu u boji: crno-beli kertridž i kertridž u boji. Kertridž u boji sadrži tri odeljka u jednom odeljku: plavi odeljak, ljubičasti odeljak i žuti odeljak. Prilikom štampanja, boja kombinuje osnovni crni kertridž koji sadrži samo jedan odeljak.

Nedostatak inkjet štampe je rizik od nejednakog iscrpljivanja boje u kertridžu sa bojama. U slučaju kada u jednom odeljku za boju ponestane boje, mora se zameniti čitav kertridž bez obzira na iscrpljenost druga dva odeljka.

Pokrivenost prema mešanju osnovnih boja

Za izražavanje različitih boja na papiru potrebno je koristiti različite kombinacije osnovnih boja. Mešanjem primarnih boja (plava, ljubičasta i žuta) ispisujemo sekundarne boje (narančasta, zelena i ljubičasta). Mešanjem primarnih i sekundarnih boja, štampamo tercijarne boje.

To znači da se pokrivenost otiska uvek određuje trošenjem kombinacije boja iz tri odeljka u kertridžu za boje.

Primer: štampate ljubičaste i žute obojene linije na A4 formatu. Pokrivenost se u ovom slučaju meri potrošnjom ljubičaste i žute boje. Štampa 5% ljubičaste i 5% žute na A4 formatu. Budući da se boje štampaju odvojeno, u ovom slučaju postižemo 10% pokrivenosti na A4 formatu.

Suprotno tome, određivanje pokrivenosti sekundarnih i tercijarnih boja deluje drugačije. U slučaju da želimo štampati zeleno, potrebna nam je kombinacija plave i žute boj na istom mestu A4 formata. U ovom slučaju koristimo plavu (cijan) i žutu (žutu) na istoj površini. Budući da su dve boje stopljene na istom mestu, postižemo 5% pokrivenosti u odnosu na papir.

Prosečan korisnik štampe  sa pokrićem između 7% i 10%

ISO standard omogućava univerzalno pokrivanje A4 formata. To znači da ako bi format A4 imao pokrivenost od 50%, ista pokrivenost bila bi izražena sa 100% na A5 formatu i istovremeno sa 25% pokrivenosti na A3 formatu.

ISO standard nalaže da svi proizvođači standardizuju merenje kapaciteta štampe na 5% A4 pokrivenosti papira.Proseč ni korisnik štampa sa pokrivenošću između 7% i 10%.

Zanimljivo je da korisnici Optiprinta štampaju sa većim prosečnim procentom pokrivenosti, jer im inovacije »beskrajnih« kertridža u boji nude veću slobodu za štampu.

Pokritost barvnega tiskanja

V praksi se pokritost tiskanja meri s porabo črnila v kartuši. Kar pomeni, da ista količina črnila nudi enako pokritost ne glede na barvo.

Primer:

  • 1 gram črnega črnila ustvari 50 črno-belih izpisov A4 formata – izpis s pokritostjo 5%
  • 1 gram cyan, 1 gram magenta in 1 gram yellow ustvarijo 50 barvnih izpisov A4 formata – izpis s pokritostjo 5%

Denimo, da uporabnik tiska barvno in A4 format doseže 10% pokritost. To pomeni, da barvna kartuša presega 5% pokritost zaradi mešanja barv iz vseh treh barvnih prekatov, ko se ustvarjajo kombinacije.  Tako v resnici barvni izpis porabi trikrat več potrošnega materiala iz barvnega modela CMY.

Pokrivenost štampanjem u boji

U praksi se pokrivenost štampe meri potrošnjom boje u kertridžu. Što znači da ista količina boje nudi istu pokrivenost bez obzira na boju.

Primer:

  • 1 gram crne boje stvara 50 crno-belih A4 otisaka – štampa sa 5% pokrivenosti
  • 1 gram cijan, 1 gram magenta i 1 gram žute boje stvaraju A4 kopije u boji u 50 boja – štampa sa 5% pokrivenosti

Pretpostavimo da korisnik štampa u boji i da format A4 postigne 10% pokrivenosti. To znači da uložak boja premašuje 5% pokrivenosti zbog mešanja boja iz sva tri odeljka u boji kada se kreiraju kombinacije. Stoga, u stvarnosti, štampa u boji troši tri puta više potrošnog materijala iz CMY modela u boji.

Dokazivanje  cene štampe u praksi – jednostavan proračun

Pretpostavimo da komplet CMYK košta 160,00 eura (crni kertridž i kertridž u boji s tri odeljka za boju).

Crni kertridž  generiše 4000 otisaka uz pokrivenost od 5%

Kertridž u boji generiše 2000 otisaka (svaki od tri odeljka u boji odvojeno), što daje ukupno 6000 otisaka uz pokrivenost od 5%.

Ukupan kapacitet štampe je 10.000 otisaka sa 5% pokrivenosti. Međutim, zbog mešanja boja i povećane potrošnje CMY potrošnog materijala sa ograničenim kapacitetom (kada se isprazni jedan odeljak za toner, treba zamijeniti čitav kertridž u boji), korisnik zapravo štampa samo 4.000 crno-belih otisaka i 2.000 otisaka u boji ukupno 6.000 otisaka. Pokrivenost od 5%.

Uz pokrivenost od 5% kompletom uložaka, korisnik ispisuje:

  • 4000 crno-bijelih otisaka
  • 2000 otisaka u boji

Vrednost crno-belog otiska  stoga košta 0,01 €, a vrednost otiska u boji 0,06 €.

CMYK set = 160,00 €, crna = 4000 otisaka, boja = 2000 otisaka, ukupno = 10000 otisaka. 0,016 € po otisku = 0,01 € crno-belog otiska, 0,06 € u boji (ukupno 6000 otisaka, 4000 crno-belih i 2000 iotisaka u boji).

Dakle, crno-beli otisak košta 0,01 €, a otisak u boji 0,06 €, sa 5% pokrivenosti.

Sa pokrivenošću od 10%, cena po otisku je dvostruko veća, odnosno 0,02 € za crno-beli otsaki 0,12 € za otisak u boji.

Određivanje cene po otisku stoga se određuje pomoću dva pokazatelja:

Crno-belo ili štampanje u boji

Pokrivenost štampe

Optiprint Infinite Color Cartridge – 4000 otisaka znači 4000 otisaka, bez obzira na boju i pokrivenost

Usluga »bezbrižne« štampe Optiprint eliminiše važnost oba pokazatelja koja utiču na cenu otiska. Usluga izjednačava cenu crno-belih otisaka sa bojom, bez obzira na procenat pokrivenosti A4 formata.

U Optiprint-ovoj ISO usluzi ne poštuje se standard pokrivenosti od 5%. Na primer, kada unajmljuju paket za najam sa 4000 otisaka, korisnici ispisuju 4000 otisaka  čak i ako je pokrivenost 100% (na primer, štampa slika). Cena otiska ostaje nepromenjena i ne množi se u skladu sa obuhvatom. U isto vreme, korisnici štampaju u boji po ceni crno-bele štampe, uprkos činjenici da kolor štampa troši tri puta više CMY potrošnog materijala.

Besplatan izbor štampe s potpunom pažnjom

Optiprintovo sveobuhvatno upravljanje štampanjem nudi sve u jednom. Pored izjednačavanja cene crno-belih otisaka sa bojom, bez obzira na pokrivenost, sve je uključeno u najam štampača za »bezbrižno« korisničko iskustvo. Usluga iznajmljivanja štampača kompanije Optiprint uključuje hardver sa »beskonačnim« kertridžom u boji i softver. Usluga istovremeno uključuje besplatnu instalaciju štampača, sva ažuriranja, potpuno održavanje hardvera i softvera, tehničku podršku, sve popravke štampača i sve rezervne delove štampača.

Dakle, Optiprint zaista nudi sve u jednom! Istovremeno, osigurava optimalnu ekonomičnost i potpunu »slobodu« štampanja.

Uverite se u »slobodu« štampe

Budući da verujemo u Optiprintovu sofisticiranu »bezbrižnu« uslugu štampe u boji sa potpunom slobodom i optimalnom isplativošću, nudimo vam neobavezujući i besplatni test štampača. Prijava za bespalatan testom klikom na vezu ovde.

Radujemo se saradnji sa vama i želimo vam puno uživanja uz »bezbrižnu« štampu u boji!