Odabir najboljeg štampača za vaše poslovanje definitivno nije laka odluka. S obzirom na složene tehničke specifikacije i desetine dostupnih modela, izbor novog uređaja može izgledati prilično komplikovano.

Svakako je preporučljivo izabrati multifunkcionalni štampač. Multifunkcionalni štampač nudi sveobuhvatno štampanje, fotokopiranje i skeniranje i najbolje je rešenje za većinu preduzeća.

Ako želite da znate kako da izaberete najbolji multifunkcionalni štampač za vaše poslovanje, sledeći vodič je upravo ono što vam treba.

Kriterijumi za izbor pravog štampača

 1. Saznajte koja veličina štampača odgovara vašem poslovnom prostoru

Ne bi trebalo da napravite grešku sa odabirom štampača pogrešne veličine. Pre nego što izaberete štampač, razmislite gde će biti instaliran i kako će veličina ili lokacija štampača uticati na mobilnost i produktivnost vaših zaposlenih.

Ako odabir velikog štampača znači da ga morate postaviti na nezgodnu lokaciju, to može negativno uticati na efikasnost vašeg radnog mesta. Na sreću, multifunkcionalni inkjet štampači dolaze u kompaktnim veličinama tako da ne zauzimaju mnogo prostora u kancelariji.

 1. Razmotrite svakodnevne potrebe koje imate u vašoj kancelariji

Štampač koji odaberete trebalo bi da bude u stanju da prati vaš svakodnevni ritam. Ako vaša kancelarija ima velike potrebe za štampanjem, multifunkcionalni štampač je dobar izbor. Ako vaša kancelarija svakodnevno štampa, kopira i skenira velike količine dokumenata, velika brzina laserskog štampača može zadovoljiti vaše potrebe. Ako je vaša potreba kreiranje fotografija visokog kvaliteta i štampate na različitim formatima dokumenata ili na različitim vrstama papira, inkjet štampač je bolji izbor.

Koliko štampate je samo prvo pitanje koje treba da postavite sebi. Šta štampate i koliko zaposlenih će štampati su važni faktori koje takođe treba uzeti u obzir pri izboru štampača. Ispod su neka osnovna pitanja koja treba da postavite sebi pri izboru štampača:

– Šta mi je zaista potrebno od štampača? Većina modernih multifunkcionalnih štampača pored štampe, može da kopira, šalje faks, skenira i šalje dokumente e-poštom, što je nešto o čemu treba da razmislite.

– Koje dokumente najčešće štampate? Da li vam je potrebna štampa u boji u svakodnevnom radu ili vam je dovoljna crno-bela štampa?

– Da li želite da vaš štampač bude umrežen između više zaposlenih ili samo jednog? Možete li da uštedite novac odabirom štampača većeg kapaciteta umesto kupovine više pojedinačnih štampača?

– Koliko prostora imate za rad? Mala preduzeća često rade u malim prostorima, pa je važno znati da su neki štampači jednostavno veći od drugih.

 1. Procenite koje su funkcije štampača bitne

Razmislite koje dodatne funkcije najbolje odgovaraju vašem poslu. Funkcije poput mobilnog ili bežičnog štampanja mogu pomoći u poboljšanju produktivnosti u vašoj kancelariji, ali su nekim preduzećima važnije od drugih.

Da bismo vam pomogli da odgovorite na postavljena pitanja, dali smo osnovni pregled multifunkcionalnih štampača koje imamo u Optiprint Srbija ponudi i predstavili konkretne modele za poređenje.

Manji multifunkcionalni štampači

Manji multifunkcionalni štampači su pogodni za mala preduzeća i kućne kancelarije. Ovi štampači su mali i zauzimaju malo prostora. Oni su jednostavni za upotrebu ali su jako moćni i štampaju u visokoj rezoluciji. Brzina štampanja je prosečna za crno-bele kopije i nešto sporija za otiske u boji. Obično imaju samo jedno ležište za papir i nešto manje ulaznog prostora. Nude mogućnost dvostranog štampanja i skeniranja. Oni vam omogućavaju da pošaljete skenirane dokumente putem e-pošte i u mrežni folder na računaru. Manji štampač je pogodniji za do pet korisnika.

HP OfficeJet Pro 9010 multifunkcionalni uređaj

HP OfficeJet Pro 9010 multifunkcionalni uređaj (Foto: Optiprint, d.o.o.)

HP OfficeJet Pro 9010 multifunkcionalni uređaj

HP 9010 uređaj najčešće koriste samostalni preduzetnici, mikro i mala preduzeća. Koriste ga i manje obrazovne ustanove I vrtići.

 • Pogodno za: male kancelarije.
 • Prednosti: WIFi povezivanje, kvalitetno štampanje, faks, automatsko dvostrano štampanje, automatsko uvlačenje papira za skeniranje i kopiranje.
 • Karakteristike: Štampanje/kopiranje/skeniranje.
 • Format i tehnologija: A4, inkjet.
 • Rezolucija štampe: 4.800 x 1.200 dpi.
 • Brzina štampanja: do 22 stranice u minuti (crno-belo) i 18 stranica u minuti (u boji).
 • Veza: USB, WIFI, mreža.
 • Kapacitet ležišta za papir: 225 listova.
 • Mogućnost bežičnog štampanja: Da.

Veći multifunkcionalni štampači

Veći multifunkcionalni štampači su većih gabarita i imaju najmanje dva ležišta za papir. Neki od njih nude mogućnost štampe na različitim veličinama papira (A3 i A4 formati). Veći multifunkcionalni štampači su poznati po većim performansama. Brzina štampanja i skeniranja je velika i lako se može uporediti sa brzinom štampanja velikih kopir mašina (do 55 stranica u minuti). Multifunkcionalni uređaj nudi brzo dvostrano skeniranje i štampanje, kao i mogućnost slanja skeniranih dokumenata e-poštom ili njihovog čuvanja u folderu računarske mreže. Multifunkcionalni štampači imaju ugrađene inteligentne metode snimanja i obrade dokumenata i nude napredne bezbednosne opcije.

Više računara se može povezati na veći multifunkcionalni štampač (pogodan za do osam korisnika).

HP PageWide Pro 477dw MFP

HP PageWide Pro 477dw MFP (Foto: Optiprint, d.o.o.)

HP PageWide Pro 477dw MFP

HP 477 štampač najčešće koriste mala i srednja preduzeća kojima je potreban moćniji štampač i brzo štampanje i skeniranje. To su često preduzeća koja se bave računovodstvom, knjigovodstvom, revizijom i oporezivanjem, kao i advokatske firme i konsultantske kompanije. U obrazovnim ustanovama HP 477 koriste osnovne i srednje škole.

 • Pogodno za: male, srednje i velike kancelarije.
 • Prednosti: brzo štampanje i skeniranje, automatsko dvostrano štampanje, WIFI, automatski ulagač papira za skeniranje i kopiranje, dva ležišta za papir.
 • Karakteristike: štampanje/skeniranje/kopiranje/faks.
 • Format i tehnologija: A4, inkjet.
 • Rezolucija štampe: do 2.400 x 1.200 dpi.
 • Brzina štampanja: do 55 stranica u minuti (crno-belo) i do 21 stranica u minuti (u boji).
 • Veza: USB, mreža, WIFI.
 • Kapacitet ležišta za papir: 500 listova u drugom ležištu, 50 listova u prvom ležištu.
 • Mogućnost bežične štampe: Da.
HP OfficeJet Pro 7740 MFP

HP OfficeJet Pro 7740 MFP (Foto: Optiprint, d.o.o.

HP OfficeJet Pro 7740 MFP

Najveća prednost HP Pro 7740 štampača je mogućnost kopiranja u A3 formatu. Ovaj štampač najviše koriste kompanije koje posluju u oblasti arhitektonskog, urbanističkog i tehničkog projektovanja, kao i geodetskim preduzećima.

 • Pogodno za: kancelarije srednje veličine.
 • Prednosti: A4 i A3 štampa, štampa bez ivica, WIFI, dvostrano automatsko štampanje, automatsko uvlačenje papira za skeniranje i kopiranje.
 • Karakteristike: štampanje/skeniranje/kopiranje/faks.
 • Format i tehnologija: A3, inkjet.
 • Rezolucija štampe: do 4800 x 1200 dpi.
 • Brzina štampanja: do 22 stranice u minuti (crno/belo), ​​do 18 stranica u minuti (u boji).
 • Veza: USB 2.0, WIFI, mreža.
 • Kapacitet ležišta za papir: 250 listova u prvom ležištu, 250 listova u drugom ležištu.
 • Mogućnost bežičnog štampanja: Da.

Mašine za kopiranje

Kopirne mašine se koriste u većim kancelarijama. To su velike, samostojeće mašine koje zauzimaju mnogo prostora u kancelariji. Samostojeće kopirne mašine su laserske mašine i nude moćnije funkcije kao što su štampanje, kopiranje, skeniranje dokumenata, skladištenje i slanje dokumenata i slanje faksa.

Najveća prednost fotokopirnih mašina je što omogućavaju štampanje na različitim veličinama papira. Kopir aparati imaju više ležišta za papir, a moguće je štampati na papiru formata A4 i A3 istovremeno. Takođe imaju dodatna ležišta za različite veličine papira. Kompanije koriste fotokopir aparat za štampanje koverti, etiketa, flajera i promotivnih materijala. Nekoliko računarskih jedinica (do osam korisnika i više) može se povezati na kopir aparat.

Copier Konica Minolta Bizhub C554/e

Copier Konica Minolta Bizhub C554/e (Foto: Optiprint, d.o.o.)

Konica Minolta Bizhub C554/e fotokopir

Fotokopir aparat najčešće koriste srednja i velika preduzeća koja cene lasersko štampanje i zahtevaju dodatna podešavanja štampanja. Ovu vrstu fotokopir aparata obično biraju veće građevinske kompanije i dizajneri. Među obrazovnim ustanovama najčešće ga biraju škole.

 • Pogodno za: srednje i velike kancelarije štampanje na različitim veličinama papira (koverte, etikete, flajeri, itd.)
 • Prednosti: štampa do A3, štampa bez ivica, WIFI, automatsko dvostrano štampanje, automatski uvlakač papira za skeniranje i kopiranje.
 • Karakteristike: štampanje/skeniranje/kopiranje/faks.
 • Format i tehnologija: A3, A2, laser.
 • Rezolucija štampe: do 4800 x 1200 dpi.
 • Brzina štampanja: do 55 stranica u minuti (crno/belo i u boji).
 • Veza: USB 2.0, mreža.
 • Kapacitet ležišta za papir: prva fioka od 500 listova, druga fioka od 500 listova, treća fioka od 5000 listova, četvrta fioka od 2500 listova, peta fioka od 2500 listova.
 • Mogućnost bežičnog štampanja: Da.

 

 

Izaberite pravi uređaj za svoju kancelariju!

Još uvek niste sigurni koji višenamenski štampač je pravi za vas? Pozovite Optiprint prodajne konsultante koji će vas posavetovati i pomoći da napravite pravi izbor. Broj telefona: 032 512 10 12.

Više o Optiprint servisu

U Optiprintu možete da iznajmite štampače i jednostavno i brzo štampate u boji, kopirate i skenirate. Iznajmljivanje je jednostavno i dolazi u obliku Opti S, Opti M i Opti L paketa. Korisnici imaju izbor između raznovrsnih multifunkcionalnih. Cena mesečnog paketa je fiksna i uključuje održavanje štampača i tehničku podršku. Zahvaljujući inovaciji beskonačnog kertridža u boji, Optiprint korisnici štampaju u boji po ceni crno-belih otisaka

Tri koraka do informativnog proračuna ponude

Da li vas zanima koliko bi vas koštalo iznajmljivanje štampača kod nas? Popunite formular i dobijte informativnu ponudu u samo tri koraka.

Informativna ponuda