Sama štamparska industrija nije ekološki prihvatljiva. Sa stanovišta proizvodnih procesa, eksploatiše prirodne resurse i istovremeno ostavlja ugljen dioksid i emisione otiske u životnoj sredini. Tržišno orijentisano okruženje ohrabruje kupce da koriste robu za jednokratnu upotrebu i tera ih na masovnu proizvodnju, istovremeno stvarajući ogromne količine opasnog otpada koji stotinama godina ostaje usamljen na deponijama i zagađuje našu okolinu.

Štampaču je potreban kertridž. Ali kertridž je jako mali!

 

Većina štampača je dizajnirana da koristi kertridže sa malom količinom mastila (do 10 ml mastila) i zbog toga zahtevaju čestu zamenu. Ovo takođe opterećuje potrošača, koji mora da kupuje i menja kertridže iznova i iznova.

Proizvodnja kertridža i njeni ekološki problemi

 

Svetsko tržište proizvodi oko 1,3 milijarde kertridža. Za izradu jednog laserskog kertridža potrebno je skoro 4 litra goriva (motorno ulje), dok je za izradu jednog inkjet kertridža za štampanje potrebno oko 75 ml goriva. Kertridži stvaraju ugljenični otisak. Procenjuje se da jedan kertridž generiše čak 4,8 kg ugljen-dioksida (CO2) tokom svog životnog veka! (Clover Technology)

Svetsko tržište proizvodi više od milijardu kertridža godišnje, koji nakon jednokratne upotrebe postaju otpad za jednokratnu upotrebu (manje od 30 odsto svih kertridža se reciklira). One se akumuliraju na deponijama i opasno zagađuju životnu sredinu toksičnim organskim jedinjenjima. (The Energy Collective)

Čak 97% kertridža se može reciklirati!

Da li ste znali da se čak 97% delova kertridža može reciklirati? Potencijalno, samo 3% kertridža bi se moglo pretvoriti u otpad kroz sistemsko sortiranje i reciklažu. (PlanetWatch)

Realnost je poražavajuća. Globalno, 70-80% kertridža se koristi samo jednom u životnom ciklusu. Međutim, manje od 30% svih kertridža se reciklira. Kada kertridž potroši mastilo, korisnici ga jednostavno bacaju, što doprinosi nagomilavanju opasnog otpada na deponijama. Da li ste znali da kada bi svi odbačeni patroni bili naslagani jedan pored drugog u uzastopnom lancu, vi biste njime dva puta kružili oko zemlje! (Međunarodna agencija za energetiku)

Kartridž postaje otrovan otpad koji čeka da bude spaljen

Postoji mnogo razloga zašto su odbačeni kertridži štetni po životnu sredinu. Jedna od najvažnijih je svakako da je plastika koja se koristi za kertridže napravljena od polimera za čiji je raspad potrebno od 450 do 1000 godina. Kartridži takođe sadrže toksine i teške metale koji zagađuju zemljište i vodu isparljivim organskim jedinjenjima. (The Energy Collective)

Rešenje je u pravilnom sortiranju, reciklaži i upotrebi održive tehnologije

Da bi se smanjili gasovi staklene bašte i drugi štetni uticaji na životnu sredinu, ključno je da se kertridži i toneri pravilno sortiraju na deponijama. U Optiprintu smo uključeni u koncept cirkularne ekonomije, koji se fokusira na ponovnu upotrebu, popravku i reciklažu postojećih materijala. Sa dva ključna pristupa, reciklažom kertridža i razvojem Optiprint beskonačnog sistema kertridža, koji radi u neprekidnom snabdevanju mastilom, postali smo lider u oblasti ekološke štampe u boji.

  1. Recikliranje i ponovna upotreba kertridža

 

Da bi se smanjili gasovi staklene bašte i drugi štetni uticaji na životnu sredinu, ključno je reciklirati kertridže i tonere. Oko 50% svih tonera i 70% svih kertridža sa mastilom još uvek nije pravilno sortirano i odloženo. (The Energy Collective)

 

Veliki udeo otpada može se značajno smanjiti ponovnim korišćenjem i reciklažom kertridža, što je način na koji radimo u Optiprintu. Prazni kertridži dobijeni od kupaca vraćaju se na ponovnu upotrebu nakon pažljivog pregleda i dopunjavanja.

 

  1. Ekološki prihvatljiva tehnologija štampanja i Optiprint beskonačni kertridž u boji

 

Kontinuirano snabdevanje mastilom je ekološko rešenje za štamparsku industriju i ima prednost u postizanju ciljeva održivog razvoja. Takozvana inkjet tehnologija ne zahteva toplotu za rad i pomaže u ograničavanju uticaja štampanja na životnu sredinu. Štampanje na ovaj način smanjuje emisije isparljivih organskih jedinjenja (VOC) za čak 90%. (Infomaze) Ovo je niskoenergetsko rešenje koje zahteva potrošnju male količine potrošnog materijala. Visoka efikasnost mastila znači manje otpadnog potrošnog materijala, kao i izbegavanje prašine tonera i emisije štetnih gasova.

Optiprint beskrajni kertridž u boji zasnovan je na inkjet tehnologiji

 

Optiprint beskrajni kertridž u boji zasnovan je na neprekidnom snabdevanju mastilom i u potpunosti rešava problem zamene kertridža. Umesto kertridža sa mastilom, štampač koristi Optiprint kertridž, koji omogućava do 50 puta povećanje obima štampanih otisaka na uređaju, kao što bi štampač uspeo sa standardnim kertridžima! Na ovaj način dolazimo do opsega štampa od 20.000 do 40.000 kopija u boji bez potrebe za dopunom. (Optiprint d.o.o., Odeljenje za razvoj)

Uz beskrajne kertridže i ponovnu upotrebu, uštedeli smo više od 4.584.269 kertridža

 

Najveća prednost Optiprint Eco-friendly štampe je ta što ne bacamo ni jedan set ispravnih kertridža tokom životnog veka štampača! Za dvanaest godina rada Optiprinta, uštedeli smo više od 4.584.269 kertridža. Reciklirali smo oko 984.000 kertridža i uštedeli više od 4,2 miliona kilograma opasnog otpada. (Optiprint d.o.o., Odeljenje za razvoj)

Samo Optiprintov beskrajni kertridž oslobađa životnu sredinu od čak 14 tona otpada godišnje!

 

Bez potrebe za zamenom kertridža, Optipint Endless Cartridge inovacija štiti životnu sredinu i štedi više od 14 tona opasnog otpada godišnje.

Optiprintov beskrajni kertridž ima dve dimenzije koje odgovaraju različitim štampačima. Dimenzija malog sistema beskonačnog kertridža u boji i dimenzija velikog sistema beskonačnog kertridža.

 

  • Mali Optiprint Infinite Cartridge sistem je ekvivalentan 117 kertridža. U svom životnom veku uštedi čak 420 kertridža i 13,6 kilograma opasnog otpada.
  • Veliki Optiprint beskonačni sistem kertridža je ekvivalentan 34 velika kertridža. U svom životnom veku štedi čak 120 kertridža i 11,7 kilograma opasnog otpada.
  • Sa Optiprint kontinuiranim sistemima kertridža, uštedimo 355.000 kertridža godišnje, što je 14.100 kg ili više od 14 tona opasnog otpada godišnje.

(Optiprint d.o.o., Odeljenje za razvoj)

Da li biste želeli da postanete deo održivog razvoja sa nama? Probajte.

Sa Optiprintovom ekološkom štampom, mi smo deo održivog razvoja. Naš cilj je da u kompaniji proizvodimo i odlažemo što manje otpada i na taj način pomažemo očuvanju životne sredine. U budućnosti, naš razvoj će biti usmeren na pronalaženje zelenih rešenja i ponovnu upotrebu materijala. Budite deo naše priče i uverite se da štampate besprekorno uz besplatnu probnu verziju Optiprint-a. Poručite neobavezujući besplatni test multifunkcionalnog uređaja ovde.

Dostavljene činjenice o recikliranju prikupljene su iz različitih izvora, uključujući Izveštaj o održivosti i istraživanju Međunarodne agencije za energiju, Clover Technology, Earth911.org, Planet Watch, Infomaze i The Energy Collective. Interni resursi su prikupljeni od razvojnog odeljenja Optiprint, d.o.o.