Jedan od boljih osećaja je kada dizajniramo diplomu, svedočanstvo, čestitku ili poster. Dizajnu smo dali svoj kreativni pečat, zadovoljni smo, ostaje nam samo štampa. A to je prelomni trenutak.

Zaboravili smo na dodatna podešavanja štampača.

Ne treba da brinete. To se dešava veoma često. Zato smo tu da vas vodimo.

Ispod su uputstva za štampanje na čvršćem papiru i uputstva za štampanje na papiru različitih veličina.

  1. Štampanje na tvrđem papiru

Izaberite tvrđi papir pre štampanja

A4 fotokopirni papir je pogodan za fotokopiranje, laserske i inkdžet štampače i svakodnevnu upotrebu. Koristi se u svim vrstama štampača. Postoje različite tvrdoće i debljine papira. Standardna masa papira za štampanje je 80 g/m2.

Za štampu možete izabrati papir različite tvrdoće: 90, 100, 120, 160, 180, 200 g/m2. Tvrđi papir se najčešće koristi za čestitke, pozivnice, godišnje izveštaje, sertifikate, koverte, jelovnike, letke i slično.

Izabrali smo tvrđi papir, 160 g/m2.

Postavljanje papira u štampač

Da biste štampali na tvrđem papiru, prvo morate da podesite podešavanja u štampaču. Izabrali smo štampač HP 7740.

Podešavanja za ležište 1 će biti prikazana na ekranu. Na ekranu imate dve opcije podešavanja: Veličina papira i Vrsta papira.

Prvo izaberite veličinu papira. Možete birati između različitih veličina, kao što su A4, B4, A3 i slično. Izabrali smo format A4.

Zatim izaberite Paper Type. Možete birati između specijalnog mat papira, specijalnog sjajnog papira, normalnog debelog papira, normalnog svetlog papira i slično. Publikaciju želimo da štampamo na tvrđem papiru od 160 g/m2.

Potvrdite svoj izbor pritiskom na dugme Gotovo. Štampač je sada spreman za štampanje.

  1. Štampanje različitih veličina stranica – A3

Koristite ovaj metod da podesite veličinu papira. Na primer, možete da izaberete određenu veličinu štampanog dokumenta ili odštampate A3 poster.

Štampač koji koristite određuje dimenzije papira koji možete koristiti za štampanje. Koristili smo HP 4770, štampač koji omogućava štampanje na A3 papiru. Da biste proverili na kojim veličinama papira vaš štampač može da štampa, pogledajte uputstvo za Optiprint štampač ili pogledajte veličine papira koje su trenutno podešene za štampač u dijalogu Print Settings.

VAŽNO: Da biste štampali bilo koje dimenzije na bilo kom listu, važno je da dimenzije dokumenta odgovaraju veličini papira podešenoj u štampaču. Zato se uverite da se dimenzije stranice koja se štampa i dimenzija papira poklapaju. Ako želite da odštampate dokument na različitim veličinama papira (na primer, nekoliko stranica na jednom listu), jednostavno promenite veličinu papira.

Priprema štampača

Stavite A3 papir u drugo ležište. Zatvorite ležište i izaberite Done.

Priprema dokumenta za štampu

Word dokument:
  1. U meniju File kliknite na Printer Setup.
  2. U dijalogu Printer Setup, u odeljku Paper, izaberite željenu veličinu papira sa Size list. Vi birate A3.
  3. Kliknite na Print
Adobe Reader:
  1. U meniju kliknite na ikonu štampača za Print
  2. U dijalogu Printer Setup (Podešavanje štampača) kliknite na Advanced (Napredno), a u odeljku Paper (Papir) izaberite željenu veličinu papira sa liste Size. Vi birate A3.
  3. Kliknite na Print

Želimo vam da uživate u kreiranju novih grafičkih rešenja i njihovom štampanju.